Какво е криптограма?

Криптограмата е текст, написан в код

Криптограмата е пъзел, който се състои от къса част от криптиран текст. Шифърът, използван за шифроване на текста, обикновено е достатъчно просто, че криптограмата може да бъде решена без допълнителни ресурси или инструменти. Често се използва заместване на шифрите, където всяка буква се заменя с различна буква или номер. За да решите тези пъзели, трябва да възстановите първоначалните букви. Криптограмите някога са били използвани в по-сериозни приложения (като военни, например), но сега са най-вече за забавление.

 

История на криптограма

Шифрите, използвани в криптограмите, първоначално не са създадени за развлекателни цели, но за истинско криптиране на военни или лични тайни.

Целта на криптограмите не е първоначално свързана с целите на развлеченията, но за истинско криптиране на военни или лични тайни.

Интересна информация е, че първото използване на криптограмата за развлекателни цели е настъпило през Средновековието от монаси, които имат свободно време за интелектуални игри. Ребунтът, намерен в Бамберг, заявява, че ирландските посетители на Съда на Merfyn Frych AP GRIAD, цар на Gwynedd в Уелс получи криптограма, която може да бъде решена само чрез транспониране на буквите от латински на гръцки. Около 13-ти век английският монах Роджър Бейкън написа книга, в която изброява седем метода на шифране и заявява, че “човек е луд, който пише тайна по друг начин, който ще го скрие от вулгарните.” През 19 век Едгар Алън Поу помогна да популяризира криптограмите с много статии за вестници и списания.

 

Къде се използват криптограми?

Веднъж използван за сигурност на съобщенията, криптограмите обикновено се използват само за развлекателни цели

Въпреки че веднъж се използва в по-сериозни приложения, те сега се използват главно за развлечения във вестници и списания. Cryptoquotes и Cryptoquips са често срещани вариации, които имат котировки.

Криптограмите във вестници и списания обикновено се основават на прост цифър на заместване, често подменяйки всяка буква в азбуката с различна. Буквата А, например, може да бъде представена от буквата Н, докато буквата Н е представена от буквата D. пъзел, използвайте няколко метода, за да им помогнат да декриптират съобщенията.

 

Как да решавате криптограма?

Честотният анализ може да помогне за решаване на криптограми

Заместването на шиферните криптограми често могат да бъдат решени чрез честотния анализ и чрез разпознаване на буквите с думи, като например една буква, която на английски може да бъде само “аз” или “а” (а понякога и “O”). Двойни букви, апострофи и факта, че нито едно писмо не може да се замени в шифър, също предлагат улики за решаване на криптограмата. Понякога Cryptogram Puzzle създателите ще започнат решаването с няколко букви.

 

Къде да решавате криптограма?

Можете да решите криптограми във вестници и списания или можете да го направите онлайн

Докато често ще намерите криптограми в списания и вестници, можете също да ги решите онлайн. Ето един уебсайт на криптограма, например: https://api.razzlepuzzles.com/cryptogram

 

Заключение

Опитайте и се насладете на решаването на криптограми

Докато не всеки може да обича криптограмите, това е забавен начин да изострят ума си тествайте уменията си за решаване. Първоначално пъзелът може да изглежда прекалено силно, но след като свикне с концепцията и разбирането на основите, решаването на криптограма вече не трябва да изглежда като невъзможна мисия. Късмет!