Apakah cryptogram?

Cryptogram adalah teks yang ditulis dalam kod

Cryptogram adalah teka-teki yang terdiri daripada sekeping teks yang disulitkan. Cipher digunakan untuk menyulitkan teks biasanya cukup mudah bahawa cryptogram dapat diselesaikan tanpa sebarang sumber atau alat tambahan. Selalunya digunakan adalah penggantian ciphers di mana setiap huruf digantikan oleh huruf atau nombor yang berbeza. Untuk menyelesaikan teka-teki teka-teki, anda mesti memulihkan huruf asal. Cryptograms pernah digunakan dalam aplikasi yang lebih serius (seperti tentera, sebagai contoh) tetapi mereka kini kebanyakannya untuk hiburan sahaja.

 

Sejarah Cryptogram

Ciphers yang digunakan dalam cryptograms tidak asalnya dibuat untuk tujuan hiburan, tetapi untuk penyulitan sebenar rahsia tentera atau peribadi.

Tujuan cryptograms tidak asalnya berkaitan dengan tujuan hiburan, tetapi untuk penyulitan sebenar rahsia tentera atau peribadi.

Maklumat yang menarik adalah bahawa penggunaan pertama kriptogram untuk tujuan hiburan berlaku semasa Zaman Pertengahan oleh para bhikkhu yang telah meluangkan masa untuk permainan intelektual. Manuskrip yang ditemui di Bamberg menyatakan bahawa pengunjung Ireland ke mahkamah Merfyn Frych Ap Gwiad, Raja Gwynedd di Wales diberi cryptogram yang hanya boleh diselesaikan dengan melancarkan surat dari Latin ke bahasa Yunani. Sekitar abad ke-13, Monk Bahasa Inggeris Roger Bacon menulis sebuah buku di mana dia menyenaraikan tujuh kaedah cip, dan menyatakan bahawa “seorang lelaki gila yang menulis rahsia dengan cara lain daripada yang akan menyembunyikannya dari kesat.” Pada abad ke-19 Edgar Allan Poe membantu mempopularkan kriptogram dengan banyak artikel akhbar dan majalah.

 

Di mana Cryptograms digunakan?

Setelah digunakan untuk keselamatan mesej, Cryptograms kini biasanya hanya digunakan untuk tujuan hiburan

Walaupun pernah digunakan dalam aplikasi yang lebih serius, mereka kini digunakan terutamanya untuk hiburan di akhbar dan majalah. Cryptoquotes dan Cryptoquips adalah variasi biasa yang menampilkan petikan.

Cryptograms di akhbar dan majalah biasanya berdasarkan penindasan yang mudah, sering menggantikan setiap huruf dalam abjad dengan yang lain. Surat A, sebagai contoh, mungkin diwakili oleh huruf H, manakala huruf H diwakili oleh huruf D. Pemecah teka-teki menggunakan beberapa kaedah untuk membantu mereka menyahsulit mesej.

 

Bagaimana untuk menyelesaikan cryptogram?

Analisis frekuensi boleh membantu menyelesaikan kriptogram

Penggantian Cipher Cryptograms sering dapat diselesaikan dengan analisis frekuensi dan dengan mengiktiraf corak huruf dalam kata-kata, seperti satu huruf perkataan, yang, dalam bahasa Inggeris, hanya boleh menjadi “i” atau “a” (dan kadang-kadang “o”). Huruf dua kali, apostrofes, dan hakikat bahawa tiada surat boleh menggantikan dirinya dalam cipher juga menawarkan petunjuk untuk menyelesaikan cryptogram. Kadang-kadang, pembuat teka-teki cryptogram akan memulakan pemecah dengan beberapa huruf.

 

Di mana untuk menyelesaikan cryptogram?

Anda boleh menyelesaikan kriptogram di akhbar dan majalah atau anda juga boleh melakukannya secara dalam talian

Walaupun anda sering mencari cryptograms dalam majalah dan akhbar, anda juga boleh menyelesaikannya secara dalam talian. Berikut adalah satu laman web Cryptogram, contohnya: https://api.razzlepuzzles.com/cryptogram

 

Kesimpulannya

Cuba dan nikmati menyelesaikan kriptogram

Walaupun tidak semua orang mungkin suka Cryptograms Ini cara yang menyeronokkan untuk mengasah fikiran anda menguji kemahiran menyelesaikan anda. Pada mulanya teka-teki mungkin kelihatan sesuatu yang terlalu keras tetapi selepas membiasakan diri dengan konsep dan memahami asas-asas, menyelesaikan kriptogram tidak sepatutnya kelihatan seperti misi yang mustahil lagi. Semoga berjaya!