Què és un criptograma?

El criptograma és un text escrit en codi

Un criptograma és un trencaclosques que consisteix en un text curt de text xifrat. El xifrat utilitzat per xifrar el text sol ser prou senzill que el criptograma es pugui resoldre sense recursos ni eines addicionals. Sovint s’utilitzen els xifres de substitució on cada lletra es substitueix per una lletra o un número diferent. Per resoldre els trencaclosques de tesis, heu de recuperar les lletres originals. Els criptogrames van ser utilitzats una vegada en aplicacions més greus (com a militars, per exemple), però ara són sobretot per a l’entreteniment.

 

Història d’un criptograma

Els xifrats utilitzats en els criptogrames no van ser creats originalment per a finalitats d’entreteniment, sinó per a un xifrat real dels secrets militars o personals.

El propòsit dels criptogrames no es va relacionar originalment amb finalitats d’entreteniment, sinó per a un xifrat real dels secrets militars o personals.

La informació interessant és que es va produir el primer ús del criptograma d’entreteniment durant l’edat mitjana per monjos que tenien temps lliure per als jocs intel·lectuals. Un manuscrit que es troba a Bamberg indica que els visitants irlandesos de la cort de Merfyn Frych AP Gwries, rei de Gwynedd a Gal·les van rebre un criptograma que només es podia resoldre transposant les lletres del llatí al grec. Al voltant del segle XIII, el monjo anglès Roger Bacon va escriure un llibre en el qual va incloure set mètodes de xifrat, i va afirmar que “un home és una bogeria que escriu un secret de qualsevol altra manera que un que l’oculti de la vulgar”. Al segle XIX, Edgar Allan Poe va ajudar a popularitzar els criptogrames amb molts articles de diaris i revistes.

 

On s’utilitzen els criptogrames?

Un cop utilitzat per a la seguretat del missatge, els criptogrames ara només s’utilitzen per a finalitats d’entreteniment

Tot i que una vegada utilitzat en aplicacions més greus, ara s’utilitzen principalment per a l’entreteniment en diaris i revistes. Els criptoques i els criptoquits són variacions comunes que presenten citacions.

Els criptogrames en diaris i revistes solen basar-se en un xifrat simple de substitució, sovint substituint cada lletra de l’alfabet amb un altre. La lletra A, per exemple, podria estar representada per la lletra H, mentre que la lletra H està representada per la lletra D. Els solucionadors de trencaclosques utilitzen diversos mètodes per ajudar-los a desxifrar els missatges.

 

Com solucionar un criptograma?

L’anàlisi de freqüència pot ajudar a resoldre criptogrames

Els criptogrames de xifrat de substitució sovint es poden resoldre mitjançant anàlisi de freqüències i reconeixent patrons de lletres en paraules, com ara paraules de lletres, que, en anglès, només poden ser “jo” o “a” (i de vegades “o”). Doble lletres, apòstrofs, i el fet que cap lletra pugui substituir-se a si mateix al xifratge també ofereix pistes per resoldre el criptograma. De vegades, els fabricants de trencaclosques de criptograma iniciaran el solucionador amb algunes lletres.

 

On resoldre un criptograma?

Podeu resoldre els criptogrames en diaris i revistes o també podeu fer-ho en línia

Tot i que sovint trobareu criptogrames en revistes i diaris, també podeu resoldre’ls en línia. Aquí hi ha un lloc web de criptograma, per exemple: https://api.razzlepuzzles.com/cryptogram

 

Conclusió

Proveu-ho i gaudiu de la resolució de criptogrames

Tot i que no tothom podria estimar els criptogrames, és una manera divertida d’afinar la vostra ment provar les vostres habilitats de resolució. Al principi, el trencaclosques pot semblar massa dur, però després d’acostumar-se al concepte i entendre els conceptes bàsics, la resolució de criptograma ja no hauria de semblar una missió impossible. Bona sort!