Wat is een cryptogram?

Cryptogram is een tekst in code geschreven

Een cryptogram is een puzzel die bestaat uit een kort stuk versleutelde tekst. Het cijfer dat wordt gebruikt om de tekst te versleutelen, is meestal eenvoudig genoeg dat het cryptogram kan worden opgelost zonder extra bronnen of gereedschappen. Vaak gebruikt zijn de substitutietekeningen waarbij elke letter wordt vervangen door een andere letter of nummer. Om de puzzels op te lossen, moet u de originele belettering herstellen. Cryptogrammen werden ooit in meer ernstige toepassingen gebruikt (zoals militair, bijvoorbeeld), maar ze zijn nu voornamelijk voor entertainment.

 

Geschiedenis van een cryptogram

De ciphers die worden gebruikt in cryptogrammen werden niet oorspronkelijk gemaakt voor amusementsdoeleinden, maar voor echte codering van militaire of persoonlijke geheimen.

Het doel van cryptogrammen was oorspronkelijk niet gerelateerd aan amusementsdoeleinden, maar voor echte codering van militaire of persoonlijke geheimen.

Interessante informatie is dat het eerste gebruik van het cryptogram voor entertainmentdoeleinden zich voordoet tijdens de Middeleeuwen door monniken die vrije tijd had voor intellectuele spellen. Een manuscript gevonden bij Bamberg stelt dat Ierse bezoekers van het Hof van Merfyn Fritch AP GWRIAD, koning van Gwynedd in Wales een cryptogram kreeg die alleen kon worden opgelost door de letters van Latijn in het Grieks te zetten. Rond de 13e eeuw schreef de Engelse monnik Roger Bacon een boek waarin hij zeven coderingsmethoden heeft vermeld, en verklaarde dat “een man gek is die een geheim schrijft op een andere manier dan een die het van de vulgair zal verbergen.” In de 19e eeuw hielp Edgar Allan Poe om cryptogrammen te populariseren met veel kranten- en tijdschriftartikelen.

 

Waar cryptogrammen worden gebruikt?

Eenmaal gebruikt voor berichtbeveiliging, worden cryptogrammen nu meestal alleen gebruikt voor amusementsdoeleinden

Hoewel ze ooit in meer serieuze applicaties worden gebruikt, worden ze nu voornamelijk gebruikt voor entertainment in kranten en tijdschriften. Cryptoquotes en cryptoquips zijn veelvoorkomende variaties die citaten hebben.

Cryptogrammen in kranten en tijdschriften zijn meestal gebaseerd op een eenvoudig substitutiecijfer, vervangt vaak elke letter in het alfabet met een andere. De letter A kan bijvoorbeeld worden vertegenwoordigd door de letter H, terwijl de letter H wordt weergegeven door de letter D. Puzzeloplosservers gebruikt een aantal methoden om hen te helpen de berichten te decoderen.

 

Hoe een cryptogram op te lossen?

Frequentie-analyse kan helpen bij het oplossen van cryptogrammen

Substitutiecijfer Cryptogrammen kunnen vaak worden opgelost door frequentie-analyse en door letterpatronen in woorden te herkennen, zoals één letterwoorden, die, in het Engels, alleen “I” of “A” (en soms “O”) kunnen zijn. Dubbele letters, apostrofes, en het feit dat er geen letter kan vervangen in het cijfer dat ook aanwijzingen biedt om het cryptogram op te lossen. Af en toe starten cryptogram puzzelmakers de oplosser met een paar letters.

 

Waar een cryptogram oplossen?

U kunt cryptogrammen oplossen in kranten en tijdschriften of u kunt het ook online doen

Hoewel je vaak cryptogrammen in tijdschriften en kranten vindt, kun je ze ook online oplossen. Hier is één Cryptogram-website, bijvoorbeeld: https://api.drazzlezzles.com/cryptogram

 

Conclusie

Probeer het en geniet van het oplossen van cryptogrammen

Hoewel niet iedereen kan genieten van cryptogrammen, is het een leuke manier om je geest te scherpen Test je oplossende vaardigheden. In het begin lijkt de puzzel misschien iets te hard, maar na het wennen aan het concept en het begrijpen van de basis, zou het oplossen van cryptogram niet meer als een onmogelijke missie lijkt. Veel geluk!