Mi a kriptogram?

A Cryptogram egy kódban írott szöveg

A kriptogram egy rejtvény, amely egy rövid titkosított szövegből áll. A szöveg titkosításához használt titkosítás általában elég egyszerű ahhoz, hogy a kriptogramot további erőforrások vagy eszközök nélkül lehet megoldani. Gyakran használják a helyettesítési rejtvények, ahol minden betű helyettesíti egy másik betű vagy szám. A tézisek rejtvényeinek megoldásához vissza kell állítani az eredeti betűket. A kriptogramokat egyszer súlyosabb alkalmazásokban (például katonai, például katonai) használták, de most már csak szórakoztatóak.

 

A kriptogram története

A kriptogramokban alkalmazott titkosítók eredetileg szórakoztató célokra készültek, de a katonai vagy személyes titkok valódi titkosításához.

A kriptogramok célja nem volt eredetileg a szórakoztató célokra, hanem a katonai vagy személyes titkok valódi titkosítására.

Érdekes információ, hogy az első használat kriptogram szórakozás céljából történt a középkorban a szerzetesek, akik szabadidejükben a szellemi játékok. A kézirat található Bamberg kimondja, hogy az ír látogatók a bíróság a Merfyn Frych ap Gwriad király Gwynedd Wales kaptak titkosírás, amely csak akkor lehet megoldani átültető betűk latin görög. A 13. század környékén, az angol szerzetes Roger Bacon írt egy könyvet, melyben szerepel a hét titkosító módszerek, és kijelentette, hogy „az ember őrült, aki ír egy titkos bármilyen más módon, mint olyat, amely titokban tartása a vulgáris”. A 19. században Edgar Allan Poe segített népszerűsíteni a kriptogramokat számos újsággal és magazin cikkekkel.

 

Ahol a kriptogramokat használják?

Az üzenet biztonságához használták, a kriptogramokat általában csak szórakoztató célokra használják

Bár egyszer komolyabb alkalmazásokban használták, ezeket elsősorban az újságok és magazinok szórakoztatására használják. A Cryptoquotes és a Cryptoquips közös változatok, amelyek idézeteket tartalmaznak.

Kriptogrammok újságokban és magazinokban általában alapja egy egyszerű helyettesítő rejtjel, gyakran helyettesíti minden betű az ábécé egy másikkal. Az A betűt például a H betűvel ábrázolja, míg a H betűt a D betű képviseli.

 

Hogyan oldani a kriptogramot?

A frekvenciaelemzés segíthet megoldani a kriptogramokat

Helyettesítő rejtjel kriptogrammok gyakran megoldható frekvencia analízis és felismerve levél minták szó, mint például egy betű szó, ami az angol, csak „i” vagy „a” (és néha „o”). Dupla betűk, aposztróf, és az a tény, hogy nincs levél önmagának helyettesítése a titkosításban is, a clies megoldása a kriptogram megoldásához. Alkalmanként a Cryptogram Puzzle-gyártók néhány betűvel elindítják a megoldást.

 

Hol lehet megoldani a kriptogramot?

Megoldhatja a kriptogramokat az újságokban és magazinokban, vagy online is megteheti

Bár gyakran megtalálja a Cryptogramokat a magazinokban és az újságokban, akkor is megoldhatja azokat online. Itt van egy kriptogram weboldal, például: https://api.razzlepuzzles.com/cryptogram

 

Következtetés

Próbálja ki, és élvezze a kriptogramok megoldását

Bár nem mindenki szeretheti a kriptogramokat, ez egy szórakoztató módja annak, hogy élesítse az elmédet, tesztelje a megoldási készségeket. Először a puzzle túl keménynek tűnhet, de a koncepcióhoz való hozzászoktatás után, és az alapok megértése, a kriptogram megoldása nem tűnik többé lehetetlen küldetésnek. Sok szerencsét!