Vad är ett kryptogram?

Cryptogram är en text som skrivs i kod

Ett kryptogram är ett pussel som består av en kort bit krypterad text. Cipher som användes för att kryptera texten är vanligtvis enkel att kryptogrammet kan lösas utan några ytterligare resurser eller verktyg. Ofta används substitutionskräftorna där varje bokstav ersätts med ett annat brev eller nummer. För att lösa aves pussel måste du återställa den ursprungliga bokstäverna. Kryptogram användes en gång i mer allvarliga applikationer (som militär, till exempel) men de är nu mestadels för underhållning.

 

Historia av ett kryptogram

De kipshare som används i kryptogram skapades inte ursprungligen för underhållningsändamål, men för riktig kryptering av militära eller personliga hemligheter.

Syftet med kryptogram var inte ursprungligen relaterat till underhållningsändamål, men för reell kryptering av militära eller personliga hemligheter.

Intressant information är att den första användningen av kryptogrammet för underhållningsändamål inträffade under medeltiden av munkar som hade fritid för intellektuella spel. Ett manuskript som hittades hos Bamberg säger att irländska besökare till Domstolen i Merfyn Frych Ap Gwriad, King of Gwynedd i Wales fick ett kryptogram som bara kunde lösas genom att transposera bokstäverna från latin till grekiska. Runt 1200-talet skrev den engelska Monk Roger Bacon en bok där han listade sju chiffermetoder och uppgav att “en man är galen som skriver en hemlighet på något annat sätt än en som kommer att dölja den från den vulgära”. I 1800-talet hjälpte Edgar Allan Poe att popularisera kryptogram med många tidningar och tidningsartiklar.

 

Där kryptogram används?

En gång används för meddelandesäkerhet, används kryptogram nu vanligtvis endast för underhållningsändamål

Även om de används i mer allvarliga tillämpningar, används de nu för underhållning i tidningar och tidskrifter. Cryptoquotes och Cryptoquips är vanliga variationer som har citat.

Kryptogram i tidningar och tidskrifter är vanligtvis baserade på en enkel substitutionstejakt, som ofta ersätter varje bokstav i alfabetet med en annan. Bokstaven A, till exempel, kan representeras av bokstaven H, medan bokstaven H representeras av bokstaven D. Pussel lösare använder ett antal metoder för att hjälpa dem att dekryptera meddelandena.

 

Hur löser man ett kryptogram?

Frekvensanalys kan hjälpa till att lösa kryptogram

Substitution Cipher Cryptograms kan ofta lösas genom frekvensanalys och genom att känna igen brevmönster i ord, till exempel ett bokstavsord, som på engelska bara kan vara “jag” eller “a” (och ibland “o”). Dubbel bokstäver, apostrofer och det faktum att inget brev kan ersätta sig i CIPHER också erbjuda ledtrådar för att lösa kryptogrammet. Ibland börjar kryptogram pusselmakare lösaren av med några bokstäver.

 

Var ska man lösa ett kryptogram?

Du kan lösa kryptogram i tidningar och tidskrifter eller du kan också göra det online

Medan du ofta hittar kryptogram i tidskrifter och tidningar, kan du också lösa dem online. Här är en Cryptograms webbplats, till exempel: https://api.razzlepuzzles.com/cryptogram

 

Slutsats

Prova det och njut av att lösa kryptogram

Medan inte alla kan älska kryptogram är det ett roligt sätt att skärpa ditt sinne testa dina lösningsförmåga. Först kan pusslet vara något för hårt, men efter att ha vänt sig på konceptet och förstå grunderna, bör det inte längre verka som ett omöjligt uppdrag. Lycka till!