Hva er et kryptogram?

Cryptogram er en tekst skrevet i kode

Et kryptogram er et puslespill som består av et kort stykke kryptert tekst. Krypteringen som brukes til å kryptere teksten, er vanligvis enkel nok til at kryptogrammet kan løses uten ytterligere ressurser eller verktøy. Ofte brukt er substitusjons-cifrene hvor hvert brev erstattes av et annet brev eller et nummer. For å løse disse oppgavene, må du gjenopprette den opprinnelige bokstaven. Kryptogrammer ble en gang brukt i mer alvorlige applikasjoner (som militær, for eksempel), men de er nå for det meste for underholdning.

 

Historie om et kryptogram

Ciphers som ble brukt i kryptogrammer ble ikke opprinnelig opprettet for underholdning, men for ekte kryptering av militære eller personlige hemmeligheter.

Formålet med kryptogrammer var ikke opprinnelig knyttet til underholdningsformål, men for ekte kryptering av militære eller personlige hemmeligheter.

Interessant informasjon er at den første bruken av kryptogrammet for underholdningsformål oppstod i middelalderen av munker som hadde fritid for intellektuelle spill. Et manuskript funnet på Bamberg sier at irske besøkende til Court of Merfyn Frych AP Gwriad, kong av Gwynedd i Wales ble gitt et kryptogram som bare kunne løses ved å transponere bokstavene fra latin til gresk. Rundt 1300-tallet skrev den engelske Monk Roger Bacon en bok der han oppførte syv krypteringsmetoder, og uttalt at “en mann er gal som skriver en hemmelighet på noen annen måte enn en som vil skjule den fra vulgaren.” I det 19. århundre bidro Edgar Allan Poe å popularisere kryptogrammer med mange avis- og magasinartikler.

 

Hvor kryptogrammer brukes?

Når det brukes til meldingssikkerhet, brukes kryptogrammer nå bare bare til underholdningsformål

Selv om de en gang brukes i mer alvorlige applikasjoner, blir de nå hovedsakelig brukt til underholdning i aviser og blader. Cryptoquotes og Cryptoquips er vanlige variasjoner som har sitater.

Kryptogrammer i aviser og magasiner er vanligvis basert på en enkel substitusjonskipher, som ofte erstatter hvert brev i alfabetet med en annen. Brevet A, for eksempel, kan være representert ved brevet H, mens brevet H er representert av bokstaven D. Puzzle Solvers bruker en rekke metoder for å hjelpe dem med å dekryptere meldingene.

 

Hvordan løse et kryptogram?

Frekvensanalyse kan bidra til å løse kryptogrammer

Substitusjonskipher kryptogrammer kan ofte løses ved frekvensanalyse og ved å gjenkjenne brevmønstre i ord, for eksempel en bokstavsord, som på engelsk kan bare være “I” eller “A” (og noen ganger “O”). Dobbel bokstaver, apostrofer, og det faktum at ingen brev kan erstatte seg selv i Cipher, tilbyr også ledetråder for å løse kryptogrammet. Av og til vil Cryptogram puslespill beslutningstakere starte løsningen av med noen få bokstaver.

 

Hvor å løse et kryptogram?

Du kan løse kryptogrammer i aviser og blader, eller du kan også gjøre det på nettet

Mens du ofte finner kryptogrammer i magasiner og aviser, kan du også løse dem på nettet. Her er en kryptogram-nettside, for eksempel: https://api.razzlepuzzles.com/cryptogram

 

Konklusjon

Prøv det og nyt å løse kryptogrammer

Mens ikke alle kan elske kryptogrammer, er det en morsom måte å skarpere tankene dine, teste dine løse ferdigheter. Først kan puslespillet virke som vanskelig, men etter å ha blitt vant til konseptet og forstå det grunnleggende, bør det ikke virke som et umulig oppdrag lenger. Lykke til!