Kaj je kriptogram?

Cryptogram je besedilo, napisano v kodi

Kriptogram je sestavljanka, ki je sestavljena iz kratkega dele šifriranega besedila. Kiper, ki se uporablja za šifriranje besedila, je običajno dovolj preprost, da se lahko kriptogram reši brez dodatnih sredstev ali orodij. Pogosto uporabljeni so nadomestne šifre, kjer se vsako črko nadomesti z drugo črko ali številko. Za reševanje televizijskih ugank, morate izterjati izvirno pismo. Kriptogrami so bili nekoč uporabljeni v bolj resnih aplikacijah (kot na primer vojaška, na primer), vendar so zdaj predvsem za zabavo.

 

Zgodovina kriptograma

CIPHERS, ki se uporabljajo v kriptogramih, niso bili prvotno ustvarjeni za zabavne namene, ampak za resnično šifriranje vojaških ali osebnih skrivnosti.

Namen kriptogramov ni bil prvotno povezan z razvedrilnimi namesti, ampak za resnično šifriranje vojaških ali osebnih skrivnosti.

Zanimive informacije so, da se je prva uporaba kriptograma za zabavne namene pojavila v srednjem veku menihov, ki so imeli prosti čas za intelektualne igre. Rokopis najdemo v Bambergu navaja, da so Irski obiskovalci Sodišča Merfyn Frych Ap Gwrada, kralj Gwynedda v Walesu dali kriptogram, ki ga je mogoče rešiti le s prenosom črk iz latinščine v grščino. Okoli 13. stoletja je angleški Monk Roger Bacon napisal knjigo, v kateri je navedel sedem šivalnih metod, in izjavil, da je “človek nor, ki piše skrivnost na kakršen koli drug način, kot tisto, ki ga bo prikrila iz vulgarnega.” V 19. stoletju je Edgar Allan Poe pomagal popularizirati kriptograme s številnimi časopisnimi in revijami.

 

Kje se uporabljajo kriptogrami?

Ko se uporablja za varnost sporočil, se kriptogrami običajno uporabljajo samo za zabavne namene

Čeprav se je nekoč uporabljal v bolj resnih aplikacijah, se zdaj uporabljajo predvsem za zabavo v časopisih in revijah. Kriptoquotes in Cryptoquips sta pogosti različici, ki imajo navedbe.

Kriptogrami v časopisih in revijah običajno temeljijo na preprosti zamenjavi šifrant, pogosto zamenja vsako črko v abecedi z drugo. Pismo A, na primer, bi lahko zastopali s črko H, črka H pa je predstavljena s črko D. Reševalci puzzle uporabljajo številne metode, ki jim pomagajo dešifrirati sporočila.

 

Kako rešiti kriptogram?

Frekvenčna analiza lahko pomaga pri reševanju kriptogramov

Nadomestni šifrirni kriptogrami se pogosto lahko rešijo s frekvenčno analizo in s prepoznavanjem vzorcev črk z besedami, kot so enake črke, ki so v angleščini lahko le “i” ali “a” (in včasih “o”). Dvojne črke, apostrofe in dejstvo, da nobeno pismo ne more nadomestiti samega sebe v šifri ponujajo tudi namige za reševanje kriptograma. Občasno bodo ustvarjalci Cryptogram Puzzle Slver off z nekaj črk.

 

Kje rešiti kriptogram?

Lahko rešite kriptograme v časopisih in revijah ali pa lahko to storite na spletu

Medtem ko boste pogosto našli kriptograme v revijah in časopisih, jih lahko rešite tudi na spletu. Tukaj je ena spletna stran Cryptogram, na primer: https://api.razzlepsuzzzzles.com/cryptogram

 

Zaključek

Poskusite in uživajte v reševanju kriptogramov

Medtem ko ne morejo vsi ljubiti kriptogramov, je zabaven način, da izostrite svoj um test vaše reševanja sposobnosti. Sprva se lahko sestavljanka zdi nekaj preveč težka, a po tem, ko se navadimo na koncept in razumevanje osnove, reševanje kriptograma ne bi smeli več kot nemogoča misija več. Vso srečo!