Što je kriptogram?

Kriptogram je tekst napisan u kodu

Kriptogram je zagonetka koja se sastoji od kratkog dijela šifriranog teksta. Šifra koja se koristi za šifriranje teksta obično je dovoljno jednostavan da se kriptogram može riješiti bez dodatnih resursa ili alata. Često se koriste su zamjenske šifre gdje je svako slovo zamijenjeno s različitim slovom ili brojem. Da biste riješili teze zagonetke, morate obnoviti izvorno pismo. Kriptogrami su nekada korišteni u ozbiljnijim primjenama (poput vojske, na primjer), ali sada su uglavnom samo za zabavu.

 

Povijest kriptograma

Šifri koji se koriste u kriptograma nisu izvorno stvoreni u zabavne svrhe, već za stvarno šifriranje vojnih ili osobnih tajni.

Svrha kriptograma nije bila izvorno povezana s zabavnim ciljevima, već za stvarno šifriranje vojnih ili osobnih tajni.

Zanimljive informacije je da se prva upotreba kriptograma za zabavne svrhe dogodila tijekom srednjeg vijeka od strane redovnika koji su imali slobodno vrijeme za intelektualne igre. Rukopis pronađen u Bambergu navodi da su irski posjetitelji Sudu Merfyn Fritech AP Griada, kralja Gwynedda u Walesu dobili su kriptogram koji se može riješiti samo transponiranjem slova od latinskog na grčki. Oko 13. stoljeća, engleski monah Roger Bacon napisao je knjigu u kojoj je naveo sedam šifriranih metoda i izjavio da je “čovjek lud koji piše tajnu na bilo koji drugi način od onog koji će ga skrivati ​​od vulgara.” U 19. stoljeću Edgar Allan Poe pomogao je popularizaciji kriptograma s mnogim novinama i člancima časopisa.

 

Gdje se koriste kriptogrami?

Nakon što se koristi za sigurnost poruka, kriptogrami se sada obično koriste samo za zabavne svrhe

Iako se jednom koristi u ozbiljnijim aplikacijama, sada se uglavnom koriste za zabavu u novinama i časopisima. Kriptokvici i kriptokips su uobičajene varijacije koje imaju citate.

Kriptogrami u novinama i časopisima obično se temelje na jednostavnoj konstitutivnoj šifrici, često zamjenjuju svako slovo u abecedi s različitim. Pismo A, na primjer, može biti predstavljeno slovom h, dok je slovo H predstavlja slovo D. Puzzle solvers koriste brojne metode kako bi im pomogla dešifrirati poruke.

 

Kako riješiti kriptogram?

Analiza frekvencije može pomoći u rješavanju kriptograma

Zamjenski cipher kriptogrami često se mogu riješiti frekvencijskom analizom i prepoznavanjem slova slova u riječima, kao što su jedno slozna riječi, koje, na engleskom jeziku, mogu biti samo “i” ili “a” (i ponekad “O”). Dvostruka slova, apostrofe i činjenica da bez slova ne može zamijeniti samo za sebe u šifru također nudi tragove za rješavanje kriptograma. Povremeno, kriptogram puzzle kreatori će započeti solver s nekoliko slova.

 

Gdje riješiti kriptogram?

Možete riješiti kriptograme u novinama i časopisima ili možete to učiniti i online

Dok ćete često pronaći kriptograme u časopisima i novinama, možete ih riješiti i online. Evo jedne web stranice kriptograma, na primjer: https://api.razzzuzzzles.com/cryptogram

 

Zaključak

Pokušajte i uživajte u rješavanju kriptograma

Iako ne bi svi mogli voljeti kriptograme, to je zabavan način da izoštri svoj um testirati svoje vještine rješavanja. Isprva se puzzle može činiti nešto previše teško, ali nakon što se naviknete na koncept i razumijevanje osnove, rješavanje kriptograma ne bi se trebao činiti nemogućom misijom. Sretno!