Çfarë është një kripogram?

Cryptogram është një tekst i shkruar në kod

Një kripogram është një mister që përbëhet nga një pjesë e shkurtër e tekstit të koduar. Shifra e përdorur për të koduar tekstin zakonisht është mjaft e thjeshtë saqë cryptogrami mund të zgjidhet pa ndonjë burim apo mjete shtesë. Shpesh përdoret shifrat e zëvendësimit ku çdo letër zëvendësohet me një letër ose numër të ndryshëm. Për të zgjidhur puzzles tezave, ju duhet të rimarrë shkronjen origjinale. Cryptograms u përdorën dikur në aplikime më serioze (si ushtarake, për shembull), por ato tani janë më së shumti për argëtim.

 

Historia e një kripogrami

Cipezët e përdorur në cryptograms nuk u krijuan fillimisht për qëllime argëtimi, por për encryption reale të sekreteve ushtarake ose personale.

Qëllimi i kriptogrameve nuk ishte i lidhur fillimisht me qëllime argëtuese, por për encryption reale të sekreteve ushtarake ose personale.

Informata interesante është se përdorimi i parë i kriptogramit për qëllime argëtimi ka ndodhur gjatë Mesjetës nga murgjit që kishin kohë të lirë për lojërat intelektuale. Një dorëshkrim i gjetur në Bamberg thotë se vizitorët irlandezë në gjykatën e Merfyn Frych AP Gwrid, mbreti i Gwynedd në Uells u dhanë një cryptogram që mund të zgjidhej vetëm duke transpozuar letrat nga latinishtja në greqisht. Rreth shekullit të 13-të, Monk Roger Bacon në anglisht shkroi një libër në të cilin ai shënoi shtatë metoda të shifrës dhe deklaroi se “një njeri është i çmendur që shkruan një sekret në ndonjë mënyrë tjetër se ajo që do ta fshehë atë nga vulgare”. Në shekullin e 19-të Edgar Allan Poe ndihmoi në popullarizimin e kriptogrameve me shumë gazeta dhe artikuj revistë.

 

Ku përdoren cryptograms?

Pasi përdoret për sigurinë e mesazhit, cryptograms tani janë zakonisht përdoren vetëm për qëllime argëtimi

Megjithëse dikur përdoret në aplikime më serioze, ato tani përdoren kryesisht për argëtim në gazeta dhe revista. Cryptoquotes dhe cryptoquips janë ndryshime të zakonshme që shfaqin citate.

Cryptogramet në gazeta dhe revista zakonisht bazohen në një shifër të thjeshtë zëvendësimi, shpesh duke zëvendësuar çdo letër në alfabetin me një tjetër. Letra A, për shembull, mund të përfaqësohet nga shkronja H, ndërsa shkronja H është e përfaqësuar nga shkronja D. Solvers puzzle përdorin një numër metodash për t’i ndihmuar ata të decrypt mesazhet.

 

Si për të zgjidhur një cryptogram?

Analiza e frekuencës mund të ndihmojë në zgjidhjen e cryptograms

Crypher cryptograms zëvendësues shpesh mund të zgjidhen sipas analizës së frekuencës dhe duke njohur modelet e letrës me fjalë, të tilla si një fjalë fjalësh, të cilat, në anglisht, mund të jenë “unë” ose “a” (dhe nganjëherë “o”). Letra të dyfishta, apostrofa, dhe fakti që asnjë letër nuk mund të zëvendësojë për veten në shifër gjithashtu ofrojnë të dhëna për të zgjidhur cryptogram. Herë pas here, krijuesit puzzle cryptogram do të fillojnë zgjidhjen me disa letra.

 

Ku mund të zgjidhni një kripogram?

Ju mund të zgjidhni cryptograms në gazeta dhe revista ose ju gjithashtu mund të bëni atë në internet

Ndërsa ju shpesh do të gjeni cryptograms në revista dhe gazeta, ju gjithashtu mund t’i zgjidhni ato në internet. Këtu është një faqe interneti Cryptogram, për shembull: https://api.razzlepuzzles.com/cryptogram

 

Përfundim

Provoni dhe shijoni zgjidhjen e cryptograms

Ndërsa jo të gjithë mund të duan cryptograms kjo është një mënyrë argëtuese për të mprehur mendjen tuaj testin e aftësive tuaja të zgjidhjes tuaj. Në fillim mister mund të duket diçka shumë e vështirë, por pasi të mësohet me konceptin dhe të kuptuarit e bazave, zgjidhja e cryptogramit nuk duhet të duket si një mision i pamundur. Paç fat!